شربت خاکشیر Descurainia sophia
شربت خاکشیر یا خاکشی یکی از بهترین نوشیدنی های سنتی ایران است که بیشتر در فصل تابستان و به صورت خنکمصرف میشود.
این شربت از ترکیب آب، دانه های خاکشیر ، شکر ، گلاب و یخ تهیه میشود.
برخی نیز آبلیمو نیز در آن می ریزند. همچنین میتوان به جای شکر از عسل استفاده کرد.
ضد عطش خاکشیر
از قدیم الایام دانه های خاکشیر با طبع سرد همواره مورد مصرف افراد ، به خصوص در فصل گرما بوده است و میتواند به طور چشم گیری از احساس تشنگی و عطش بکاهد.
خواص خاکشیر
این شربت از گذشته دوای گرما زدگی بوده است.
نوشیدن این شربت سبب کاهش درجه حرارت بدن ، تسکین سر درد و رفع بیحالی و سر گیجه ناشی از گرما میشود.
این شربت همچنین سبب تقویت معده و جهاز هاضمه گشته و در رفع التهاب های کلیه و مجاری آن موثر است.
مصرف خاکشیر به علت داشتن پتاسیم میتواند تا حدودی کمبود الکترولیت بدن در فصل گرما را جبران کند.
یکی دیگر از خواص شربت خاکشیر، باز کننده صدا است.
طرز تهیه خاکشیر
ابتدا خاکشیرها را خوب شسته تا ریگ شور شوند.
برای اینکار از دو ظرف استفاده کرده و خاکشیرها را که آب روی آنها را گرفته چند بار از ظرفی به ظرف دیگر خالی میکنیم تا خاک و ریگ آن شسته شود.
سپس شکر و گلاب را به مقدار کافی اضافه کرده و در یخچال گذاشته تا خنک شود.
چون شستن خاکشیر کمی سخت است میتوان آن را به مقدار زیاد و غلیظ تهیه کرد و در بطری در بسته داخل یخچال نگهداری کرد و هر بار با اضافه کردن آب و رقیق کردن شربت به مدت چند روز مصرف کرد.
خاکشی یا گیاه خاکشیر
خاکشی Flixweed (نام علمی|Descurainia sophia) ، که با نام خاکشیر نیز شناخته میشود.
گیاهی یکساله یا دوساله از تیره شب بویان است. خاکشی در دشت و کوهستان میروید و بلندی ساقه آن تا یک متر نیز میرسد.
پایین گیاه کرک دارست در حالیکه بالای آن بدون کرک می باشد.
تخم این گیاه که همان خاکشیر است ریز و کمی دراز و معمولاً به دو رنگ وجود دارد یکی از آنها قرمز که دارای طعم کمی تلخ است و دیگری برنگ قرمز تیره میباشد.
در صورتی که این گیاه در باغات به صورت خود رو سبز شده باشد از نگاه باغداران ، علف هرز محسوب شده و ریشه کن میشود نکته دیگر اینکه دام علاقه ای به این گیاه ندارد و به عبارتی این گیاه جزء علوفه دامی محسوب نمیشود.
ترکیبات شیمیایی خاکشیر
خاکشی دارای تعدادی اسید چرب مانند اسید لینوئیک ، اسید لینولنیک ، اسید اولئیک ، اسید پالمتیک و اسید استئاریک میباشد. ضمناً در خاکشی اسانس روغن فراری وجود دارد که دارای مواد بنزیل و ایزوسیانات است.
ارزش غذایی (100 گرم) خاکشیر
- کالری :0
- پروتئین :27.5 گرم
- چربی :33 گرم
- فیبر :0
No comments:
Post a Comment